gezondheid

‘Gezondheidsvaardige’ zorgprofessionals verkleinen gezondheidsverschillen

Gezondheidsvaardigheden zijn de centrale factor van ongelijkheid in gezondheid, aldus de WHO. Maar wat zijn gezondheidsvaardigheden precies? Welke invloed hebben ze? En vooral: wat kun je als zorgprofessional doen om mensen die deze vaardigheden missen tegemoet te komen?

Werken aan gezondheidsvaardigheden verkleint verschillen in gezondheid

Iemands vermogen om informatie over zijn gezondheid te krijgen, begrijpen, beoordelen en gebruiken bij het nemen van beslissingen over zijn gezondheid – dat zijn gezondheidsvaardigheden. En die heeft niet iedereen. Kunnen lezen en schrijven is een belangrijke voorwaarde voor gezondheidsvaardigheden. 2,5 miljoen Nederlanders van 16 jaar en ouder hebben hier grote moeite mee. Dat is één op de zes Nederlanders, oftewel 18%. Deze mensen zijn laaggeletterd.

Miscommunicatie

Mensen met lage gezondheidsvaardigheden hebben gemiddeld een slechtere gezondheid, minder goede ervaringen met de zorg en ze maken meer kosten. Welke gevolgen miscommunicatie over medicijngebruik kan hebben, vertelt een moeder in dit korte filmpje.

Maak het mensen makkelijker

Werken aan gezondheidsvaardigheden draagt bij aan het verkleinen van gezondheidsverschillen. De oplossing ligt, behalve bij het individu, ook bij de omgeving. Organisaties en professionals in de zorg staan voor de uitdaging om ‘gezondheidsvaardige’ organisaties te worden. Dat wil zeggen dat ze het mensen makkelijker maken om hun weg te vinden binnen de organisatie én om gezondheidsinformatie te begrijpen en toe te passen.

Tips en materialen

Hoe maak je je organisatie gezondheidsvaardig? De Alliantie Gezondheidsvaardigheden is een netwerk van organisaties in de zorg dat het thema op de agenda zet. Kijk voor tips en praktische materialen op gezondheidsvaardigheden.nl.

Lees hier het volledige artikel met aanbevelingen om je organisatie ‘gezondheidsvaardiger’ te maken.