gezin

Prinses Laurentien opent 2500e KinderzwerfboekStation

Op 3 oktober wordt het 2500e KinderzwerfboekStation in Den Haag geopend door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien.

Wist je dat Prinses Laurentien in 2010 het startsein gaf voor Kinderzwerfboek?

Prinses Laurentien zet zich al heel lang en heel consequent in voor het bestrijden van de laaggeletterdheid in Nederland. Samen met Stichting Lezen en Schrijven richt zij zich steeds meer op kinderen, om laaggeletterdheid waar mogelijk te voorkomen. Dat vindt Kinderzwerfboek ook heel belangrijk alleen weten zij dat niet alle kinderen toegang hebben tot leuke boeken. Daarom Kinderzwerfboek kinderboeken laten zwerven.

In 2010 gaf Prinses Laurentien het startsein voor Kinderzwerfboek. Vanaf dat moment zwerven er kinderboeken door heel Nederland. Inmiddels zijn dat er al meer dan 1,5 miljoen!
En deze opening is een kroon op 8 jaar lang bouwen aan Kinderzwerfboek en een bron van inspiratie voor alle betrokkenen!

Wat is Kinderzwerfboek?

Kinderzwerfboek wil kinderen stimuleren om in hun vrije tijd boeken te lezen. Want lezen is heel belangrijk voor hun ontwikkeling. Je hebt je hele brein nodig om te lezen: waarneming, taal, redeneren, geheugen, aandacht en vermogen om te selecteren tussen hoofd- en bijzaken. Lezen prikkelt de verbeelding. Je kunt je helemaal verliezen in een verhaal en je eigen film erover maken in je hoofd. Maar het belangrijkste: lezen is vooral erg leuk en ontspannend.

Nog steeds verlaat 15% van de kinderen het basisonderwijs met een taalachterstand. Maar als er thuis boeken zijn, gaan kinderen gemiddeld drie jaar langer naar school dan leeftijdsgenoten uit gezinnen zonder boeken. Boeken stimuleren tot doorleren, ongeacht sociaal milieu of cultuur. Hierdoor hebben ze later meer kans op een goede toekomst.

Kinderzwerfboek wil alle kinderen de mogelijkheid bieden om leuke boeken mee naar huis te nemen en te lezen. En daarna het boek weer te laten zwerven zodat andere kinderen hetzelfde boek ook kunnen lezen.

Neem me mee, lees me en laat me weer zwerven…

Bron: kinderzwerfboek.nl