gezin

Film doorbreekt taboe rond laaggeletterdheid

Het thema laaggeletterdheid speelt de hoofdrol in een film met de veelzeggende titel Buitenspel. De korte speelfilm is een initiatief uit Schiedam om het taboe rond laaggeletterdheid te doorbreken.

‘Buitenspel’ brengt laaggeletterdheid in beeld
De jonge voetballer Denny merkt na de dood van zijn moeder dat zijn vader Wim administratief wel erg vaak steken laat vallen: er ligt veel ongeopende post en Wim ‘vergeet’ ook steeds zijn bril. Denny gaat op onderzoek uit.

Signalen herkennen
‘Buitenspel’ is een korte film over laaggeletterdheid. De film laat in minder dan tien minuten zien welke invloed laaggeletterdheid kan hebben op iemands leven – en dat van zijn omgeving – en aan welke signalen je het kunt herkennen. Buitenspel brengt ook mooi in beeld dat de laaggeletterde vaak niet de enige is met dit probleem.

Taalambassadeurs
Naast de acteurs spelen twee taalambassadeurs – voormalige laaggeletterden – een bijrol. Zo roept de film op een ongedwongen manier op om een taalcursus te gaan volgen: “Wij zijn taalambassadeurs. Nu jullie nog!”

Sponsors
De film is gemaakt in opdracht van de Stichting Samenwerkende Serviceclubs Schiedam (4S) en kwam mede tot stand dankzij de gemeenten Schiedam en Rotterdam en de Schiedamse Lions Club en Rotary.

 

Bekijk de film hier