gezin

Bieb Zaanstreek ondersteunt voorlezen thuis succesvol

Sinds de start eind 2017 hebben al meer dan tweehonderd gezinnen deelgenomen aan Voorlezen Thuis, het voorleesprogramma van De Bieb voor de Zaanstreek. De Bieb ondersteunt met ‘Voorlezen Thuis’ gemotiveerde Zaanse ouders/verzorgers die zelf onvoldoende in staat zijn om hun kinderen (in de leeftijd van 2,5 tot 12 jaar) voor te lezen, bijvoorbeeld omdat zij een andere taalachtergrond en/of een lage taalvaardigheid hebben.

Met Voorlezen Thuis komen zo’n honderd vrijwilligers bij Zaanse gezinnen thuis, waar zij aan de ouders/verzorgers laten zien hoe leuk en leerzaam voorlezen is. Elk voorleestraject duurt vijf tot vijftien weken, afhankelijk van de hulpvraag van de ouders/verzorgers.

Liesbeth Bank is een van die honderd vrijwilligers. Elke keer weer ziet zij hoe boeiend en liefdevol de interactie kan zijn tussen ouders en kind tijdens het voorlezen. Liesbeth: ‘Kijk- en luisterboeken zijn de favoriete boeken van mijn voorleeskinderen. Als we die gaan bekijken, betrekt het kind vaak zijn vader of moeder erbij. Vaak leren de ouders en het kind elkaar dan nieuwe woorden. Dat is ontzettend gaaf om te zien. Ik ben trots als mijn voorleesgezin vraagt of ik weer terugkom, omdat ze het zo leuk vinden.’

Een cadeautje

Coördinator Els van Caspel is blij met het succes van Voorlezen Thuis: ‘Een ouder van basisschool De Gouw zei laatst nog dat ze het samen voorlezen met de vrijwilliger als een cadeautje ziet. Ouders die meedoen, ervaren hoe leuk het is om voor te lezen. Ze merken dat vijftien minuten voorlezen per dag de woordenschat en taalontwikkeling van hun kind al vergroot. Er komen nog steeds nieuwe voorleesgezinnen bij. Bieb Zaanstreek kan dus ook altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken voor Voorlezen Thuis!’ Aanmelden kan via www.debieb.nl.

Dit artikel is overgenomen van Lokaal.nl.