algemeen

Zeven gemeentes uit Zuid-Kennemerland en IJmond op de bres voor betere taalvaardigheid

Zeven gemeentes uit Zuid-Kennemerland en IJmond ondertekenden donderdag 16 mei in de bibliotheek in Haarlem centrum een nieuw akkoord om laaggeletterdheid onder de bewoners in Zuid-Kennemerland en IJmond aan te pakken – het zogenaamde ‘Taalakkoord’.

Een op de tien volwassenen in de regio heeft een taalbeheersingsniveau lager dan MBO-niveau 1 tot 3. Deze volwassen lopen eerder risico op een slechte gezondheid. Ze zijn vaak minder goed gehuisvest en ook hun kansen om verder te komen in het leven zijn aanzienlijk minder groot dan bij mensen die hoog zijn opgeleid. Wie beschikt over een betere taalbeheersing in lezen en schrijven, kan beter meekomen met het maatschappelijk verkeer op alle vlakken, zo stellen de deelnemende gemeentes aan het Taalakkoord: Beverwijk, Heemstede, Bloemendaal, Velsen, Heemskerk, Zandvoort en Haarlem.

Het Taalakkoord is een vervolg op het eerste Taalakkoord uit 2016. De gemeente Haarlem stelde zichzelf destijds ten doel om in drie jaar tijd minimaal 750 mensen die te maken hebben met laaggeletterdheid te helpen met leren lezen en schrijven. Uiteindelijk zijn er meer dan 1.000 mensen met een taaltraject geholpen. De helft daarvan kwam voor rekening van de stichting Lezen en Schrijven. Daarbij ging het om zogenoemde non-formele, niet op een diploma gerichte lessen en trainingen. De andere helft van de lessen werd verstrekt door formele aanbieders als het Nova College, NIS en Taalschool van Emden.

Het Taalakkoord is een initiatief van de Stichting Lezen en Schrijven en de sectie Leren en Werken van het UWV Zuid-Kennemerland en IJmond. Naast de zeven gemeenten hebben tientallen maatschappelijke organisaties zich bij de doelstellingen van het Taalakkoord aangesloten, net als in 2016.

Lees hier het hele artikel van Heemstede Courant.