algemeen

Winnaars bekend van TaalHeldenprijzen 2018

Voor de vijfde keer zijn de TaalHeldenprijzen uitgereikt door H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden. TaalHelden zijn mensen die een unieke bijdrage leveren aan een geletterd Nederland. De jury, bestaande uit onder andere Abdelkader Benali en Anita Witzier, kozen uit 37 genomineerden de winnaars. Voor het eerst in de geschiedenis van de TaalHeldenprijs zijn ook publieksprijzen uitgereikt. De uitreiking is een initiatief van Stichting Lezen & Schrijven. De TaalHelden laten zien hoeveel het oplevert als je als volwassene beter leert lezen en schrijven.

Geke van Velzen, directeur Stichting Lezen & Schrijven, licht toe: ‘De TaalHeldenprijs is in het leven geroepen als eerbetoon aan mensen die iets bijzonders hebben gedaan in het voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid. Ofwel door zelf op cursus te gaan, ofwel als taalvrijwilliger, ofwel als organisatie. Met hun moed, doorzettingsvermogen en creativiteit halen deze helden laaggeletterdheid uit de taboesfeer. Met nog steeds 2,5 miljoen mensen in ons land die grote moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen, is dat heel erg belangrijk.’

De winnaars van de juryprijzen ontvingen een bedrag van 2.500 euro, dat zij mogen besteden aan een taalbevorderingsinitiatief naar keuze. De prijzen zijn beschikbaar gesteld door Achmea. De TaalHeldenprijs kan alleen plaatsvinden dankzij loyale steun van partners als Achmea en De VriendenLoterij. De uitreiking vond plaats in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Lees hier het hele artikel van Stichting Lezen & Schrijven.