algemeen

Weg met de ambtelijke taal; Vijfheerenlanden start met versimpelteam

De gemeente Vijfheerenlanden heeft sinds kort een versimpelteam. Dat moet ambtenaren helpen in duidelijke taal te schrijven, zodat iedereen de brieven van de gemeente snapt. In de eerste zogenoemde ‘brievenwasserette’ nemen schrijfcoaches en inwoners samen met ambtenaren brieven onder de loep.

Aan tafel in het gemeentehuis van Meerkerk zit onder andere Rien Brakelé. Hij is laaggeletterd. Vroeger maakte hij brieven van de gemeente en de Belastingdienst niet eens open. “Ik begreep ze niet”, vertelt hij. Nu is hij ‘gelukkig getrouwd’ en leest zijn vrouw de brieven. Ondanks zijn bril, houdt hij de brief die wordt besproken dicht bij zijn ogen. De brief gaat over een verlopen reisdocument. “Waarom staat er niet gewoon paspoort?”, vraagt Rien zich hardop af. Want wat hem betreft is ook een OV-chipkaart een reisdocument.

En daar zit de crux. “Als we een paspoort bedoelen, dan moeten we dat ook opschrijven”, zegt burgemeester Sjors Fröhlich. Verspreid over het gemeentehuis hebben zich nog meer groepjes verzameld voor de brievenwasserette.

Niet voor niets is het voor taalcoach Trea Scholten af en toe schipperen tussen de laaggeletterden en de ambtenaren aan tafel. “Waarom staan er niet gewoon plaatjes bij?”, hoort ze aan de ene kant. “We moeten ons nu eerst richten op de tekstuele aspecten”, klinkt het van de andere kant.

Scholten legt uit: “Voordat je een brief schrijft, moet je je bedenken: wat moet mijn lezer weten? We zijn geneigd om te denken: wat wil ik vertellen? Dan wordt een brief te lang.” Heldere taal zit volgens haar tussen ambtelijke taal en Jip- en Janneketaal in. “Gebruik geen moeilijke woorden”, is toch wel de belangrijkste tip.

Na ongeveer een uur is brief 1 over het verlopen reisdocument door de wasserette gehaald. Uiteindelijk gaan alle standaardbrieven van de gemeente Vijfheerenlanden langs het Versimpelteam. Brakelé is er blij mee en sluit af: “Zo. Nu zijn alle moeilijke woorden eruit. Dat scheelt een hoop.”

Lees hier het hele artikel van RTV Utrecht.