algemeen

Taalhuizen in Groningen zoeken de laaggeletterden op

Medewerkers van de Taalhuizen in de provincie Groningen zoeken vaker plekken op waar ze een goede kans hebben laaggeletterden te ontmoeten. Door daarnaartoe te gaan, hopen de medewerkers meer laaggeletterden te bewegen taallessen in de Taalhuizen te nemen.

Medewerkers van de Taalhuizen gaan bijvoorbeeld naar de werkvloer van sociale werkvoorzieningschappen of zogenoemde steunstees waar senioren elkaar ontmoeten.

,,Door daarnaartoe te gaan, hopen we meer laaggeletterden te bewegen taallessen in de Taalhuizen te nemen’’, zegt Mariça van de Weerd, adviseur laaggeletterdheid voor de Stichting Biblionet Groningen. Deze organisatie is betrokken bij de Taalhuizen in de Ommelanden. Daarbij gaat het om ruimten in bibliotheken waar professionals en vrijwilligers op een laagdrempelige manier laaggeletterden helpen bij het beter leren schrijven en lezen.

In de hele provincie zijn er volgens Van de Weerd inmiddels 28 Taalhuizen, waaronder die in de stad Groningen. Veel van de bezoekers zijn statushouders die de Nederlandse taal beter willen leren. De praktijk leert dat voor autochtonen de drempel naar de Taalhuizen soms nog te hoog is. Schaamte speelt daarbij vermoedelijk vaak een rol.

Lees hier het hele artikel uit Dagblad van het Noorden.