algemeen

Taalhuis Oss: ‘Laaggeletterdheid moet het verdomhoekje uit’

Di 28 nov: Oss opent het gesprek over laaggeletterdheid. Twaalf procent van haar inwoners heeft moeite met lezen en schrijven.

Zes mysterieuze roze ‘pakjes’ stonden dinsdagmiddag voor het Osse gemeentehuis klaar om uitgepakt te worden. En het ‘uitpakken’ van die pakketjes was al bijna net zo lastig als het thema wat het bloot moest leggen: laaggeletterdheid.

Opening Taalhuis

De fototentoonstelling voor het gemeentehuis heeft alles te maken met de opening van Taalhuis Oss. ,,Laaggeletterdheid moet uit het verdomhoekje komen. Het moet op de agenda blijven staan van de gemeente en we moeten dit bespreekbaar maken in de buurt, bij verenigingen en bedrijven”, luidt de speech van wethouder Van Geffen tijdens de drukbezochte opening van het Taalhuis in de bibliotheek.

Binnen de gemeente Oss heeft twaalf procent van de inwoners moeite met lezen en schrijven. Het Taalhuis wil deze mensen helpen en verbinding zoeken met bestaande initiatieven. Inmiddels zijn er al zo’n dertien vrijwilligers in training om ‘Taalmaatje’ te worden. Geïnteresseerden voor hulp bij lezen en schrijven moeten zich nog melden. En dat is nou juist zo moeilijk. Daarom zoekt Taalnetwerk Oss (een samenwerking van bibliotheek, ROC de Leijgraaf, Stichting Lezen en Schrijven, de gemeente en Ons Welzijn) verbinding met bedrijven en het sociaal domein. ,,Een baliemedewerker van de bank merkt bijvoorbeeld dat iemand moeite heeft met internetbankieren”, legt Daniëlle van Tilburg uit, coördinator van het nieuwe Taalhuis Oss.

Lees hier het hele artikel