algemeen

Taalhuis Oss: ‘Laaggeletterdheid moet het verdomhoekje uit’

Di 28 nov: Oss opent het gesprek over laaggeletterdheid. Twaalf procent van haar inwoners heeft moeite met lezen en schrijven.

Zes mysterieuze roze ‘pakjes’ stonden dinsdagmiddag voor het Osse gemeentehuis klaar om uitgepakt te worden. En het ‘uitpakken’ van die pakketjes was al bijna net zo lastig als het thema wat het bloot moest leggen: laaggeletterdheid.

Opening Taalhuis

De fototentoonstelling voor het gemeentehuis heeft alles te maken met de opening van Taalhuis Oss. ,,Laaggeletterdheid moet uit het verdomhoekje komen. Het moet op de agenda blijven staan van de gemeente en we moeten dit bespreekbaar maken in de buurt, bij verenigingen en bedrijven”, luidt de speech van wethouder Van Geffen tijdens de drukbezochte opening van het Taalhuis in de bibliotheek.

Binnen de gemeente Oss heeft twaalf procent van de inwoners moeite met lezen en schrijven. Het Taalhuis wil deze mensen helpen en verbinding zoeken met bestaande initiatieven. Inmiddels zijn er al zo’n dertien vrijwilligers in training om ‘Taalmaatje’ te worden. Geïnteresseerden voor hulp bij lezen en schrijven moeten zich nog melden. En dat is nou juist zo moeilijk. Daarom zoekt Taalnetwerk Oss (een samenwerking van bibliotheek, ROC de Leijgraaf, Stichting Lezen en Schrijven, de gemeente en Ons Welzijn) verbinding met bedrijven en het sociaal domein. ,,Een baliemedewerker van de bank merkt bijvoorbeeld dat iemand moeite heeft met internetbankieren”, legt Daniëlle van Tilburg uit, coördinator van het nieuwe Taalhuis Oss.

‘Ik voel me nu vrij’

Maar dat het niet altijd makkelijk is eraan toe te geven weet ook Elisabeth de Wit uit Heesch. Zij werd in 2012 geconfronteerd met haar taalprobleem toen haar man overleed. ,,Ik voelde me helemaal alleen, net als Remi”, vertelt ze. ,, Tijdens het rouwproces werd ik met mijn neus op de feiten gedrukt. Ik had altijd al moeite met lezen en schrijven. Toen ik een tekst met ‘leren, gewoon doen’ zag heb ik de stap genomen en ben ik weer terug naar school gegaan. Nu kan ik gewoon zelf een treinkaartje kopen en ga ik het hele land door om mijn verhaal te vertellen als taalambassadrice. Ik voel me vrij nu en zou zo graag willen dat iedereen die moeite heeft met taal de stap durft te nemen”, aldus een apetrotse De Wit.

Mensen als Elisabeth de Wit kunnen vanaf nu terecht bij het Taalhuis in Oss dat op de eerste verdieping in de bibliotheek zit. De foto’s op de borden voor het gemeentehuis zullen de komende drie weken blijven staan zodat men een reden heeft het gesprek over laaggeletterdheid te openen.

Bron: Brabants Dagblad