algemeen

Start pop-up Digi Letter Loket

Om laaggeletterdheid terug te dringen is vanaf maandag 5 maart het Pop-up Digi Letter Loket van start gegaan. Het loket helpt laaggeletterden met het vinden van een passende taalcursus of een cursus om de beter de weg te vinden op internet.

Online vaardigheden

Wethouder Verblakt: ‘Als je niet goed kunt lezen en schrijven, kunnen alledaagse dingen heel lastig zijn. De krant lezen, de administratie doen, een e-mail schrijven, een online formulier invullen, pinnen en digitaal betalen, reizen met het openbaar vervoer, de (klein)kinderen voorlezen. Daarbij komt dat mensen het ook vaak verbergen wanneer ze niet goed kunnen lezen of schrijven. Of niet goed met de computer of internet om kunnen gaan. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben. Zeker omdat steeds meer zaken, zoals het vinden van een baan, het regelen van ondersteuning/zorg en geldzaken, online geregeld moeten worden.’

Ook in de Westelijke Mijnstreek komt laaggeletterdheid voor. In de gemeente Sittard-Geleen is 8 tot 11 procent van de inwoners laaggeletterd. In de gemeenten Beek, Stein en Schinnen is dat zo’n 5 procent. Bij elkaar gaat het dan al snel om meer dan 15.000 inwoners.

Een ‘reizend’ loket

De gemeenten Sittard-Geleen, Stein, Beek en Schinnen, het  ROC Leeuwenborgh, Partners in Welzijn, Vixia, Cubiss Limburg, Stichting Lezen & Schrijven en De Domijnen (de bibliotheek) hebben de handen ineengeslagen. Met ondersteuning vanuit de Provincie Limburg starten zij maandag 5 maart met het Pop-up Digi Letter Loket. Een ‘reizend’ loket, dat de komende tijd in verschillende wijken/gemeenten in de Westelijke Mijnstreek aanwezig is. Mensen kunnen er terecht met alle vragen over beter leren lezen, schrijven en computeren.

Het Digi Letter Loket is van 5 maart t/m 20 april op maandagen van 13.00-16.00 uur aanwezig in Wijksteunpunt De Linde (Hyacintenlaan 33 Geleen) en op woensdagen van 10.00 – 12.30 uur in Buurtcentrum Nieuwdorp (Bergènkenstraat 1 Stein).