algemeen

Minister Slob draagt gedicht voor

Minister Slob draagt gedicht voor van dichter én ex-laaggeletterde Dick Voogd

Een heel bijzonder moment vandaag in de Tweede Kamer. Tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Onderwijs (OC&W), nam minister Slob het woord. Niet om te debatteren dit keer, maar om een gedicht voor te dragen. Een gedicht over niet kunnen lezen en schrijven. Een gedicht over de moed hebben om toch te gaan leren. Een gedicht voor alle laaggeletterden in Nederland. Een gedicht van ex-laaggeletterde Dick Voogd.

Dick Voogd: “Dit was zo’n bijzonder moment. Ik ben taalambassadeur omdat ik zo ontzettend hoop dat mijn verhaal andere mensen helpt om ook die stap te zetten. Te leren lezen en schrijven, ook al ben je al op leeftijd. Er gaat een wereld voor je open. Ik beleef ontzettend veel plezier aan dichten. En dan vandaag: mijn gedicht over laaggeletterdheid te mogen horen door de speakers van de Tweede Kamer. Voorgedragen door de minister. Dan gaat je hart wel even tekeer.”

Wat ging eraan vooraf

Minister Slob en Dick Voogd ontmoetten elkaar eerder tijdens de Week van de Alfabetisering in september, op een boekenmarkt van het ministerie van OC&W. Dick reisde met een groep Taalambassadeurs langs verschillende ministeries en overheidsorganisaties om ambtenaren en politici te vertellen over laaggeletterdheid. Minister Slob was onder de indruk van Dick zijn verhaal en deed een belofte: jouw gedicht moet ten gehore worden gebracht in de Tweede Kamer.
Vanmiddag werd deze belofte waarheid.

Lees hier het gedicht van Dick Voogd:

Tijd

Tijd krijg je om te leren

En te schrijven

Maar wacht niet te lang

Het is zonde als je er niets aan doet

Veel mensen weten

Dat

En hebben hun keuze

Gemaakt

Zij zijn dankbaar dat ze de stap hebben gezet

Stap over je schaamte heen

En ga de strijd aan met je

Taalbarrière

Veel succes.

Dick Voogd – Taalambassadeur – Stichting Lezen & Schrijven

Bron: lezenenschrijven.nl