algemeen

Lezen moet net zo gewoon worden als tandenpoetsen

Een kwartier lezen per dag moet net zo gewoon worden als tandenpoetsen, ontbijten of dineren. Dat zegt Erna Staal, directeur van Bibliotheek Gouda. ,,Er moet een routinemoment komen waarop je leest. Je staat verbaasd wat je met een kwartiertje per dag kunt bereiken. Het is zo goed voor je woordenschat.”

Wat Staal betreft geldt dat voor zowel kinderen als volwassenen. ,,’s Ochtends op het werk een kwartier met aandacht lezen is meditatief.”

Als voorzitter van het CPNB, het communicatie en marketingbureau voor de Nederlandse Boekenwereld, herhaalt ze graag de woorden van haar directeur Eveline Aendekerk, die het heeft over lezen als cup-a-soupmoment. ,,Als bibliotheek kunnen we hier een rol in spelen. Het belang van lezen moeten we permanent blijven uitdragen. Dat is een proces van lange adem en nooit opgeven. Taal en verhaal zijn zo belangrijk. Met taal leer je hoe je je eigen weg moet vinden.” Om het lezen onder kinderen en ouders te bevorderen breidt de bibliotheek in Gouda dit jaar het aantal voorleesochtenden uit.

Lees hier het artikel van de AD.