algemeen

Leerhuis Culemborg viert éénjarig bestaan met Leerhuisdag

Het Leerhuis Culemborg bestaat één jaar. Dat werd 27 september gevierd met een speciale Leerhuisdag. Via lezingen, workshops, presentaties en theateroptredens hebben circa tweehonderd belangstellenden kennisgemaakt met alle activiteiten.

Culemborg – Wethouder Simon Buwalda ontving uit handen van docent Welmoed Homan en cursiste Lisbet het eerste exemplaar van Accént, een tijdschrift over gezondheid dat tijdens de taallessen door cursisten uit haar lesgroep gezamenlijk is bedacht, geschreven en geproduceerd. Accént zal als nieuw lesmateriaal in het Leerhuis worden ingezet. Simon Buwalda: ”Ik ben trots op de inzet van alle cursisten en vrijwilligers van dit Leerhuis.”

Leuk

Het ochtendprogramma werd geopend door Marjon Hoogheid, beleidsmedewerker van de Gemeente Culemborg: ”Leren moet leuk zijn. Dat kan prima in het Leerhuis. Bovendien leer je hier dingen waar je dagelijks veel aan hebt. Vooral de basisvaardigheden zijn steeds belangrijker: taal en rekenen. Dankzij deze vaardigheden kunnen meer mensen meedoen aan de maatschappij. Naast taal en rekenen zijn digitale vaardigheden onmisbaar. Daarom starten we binnenkort met een Leerhuisweek, waarin het praktisch werken met de computer centraal staat. Verder zijn er ook cursussen over omgaan met geld, gezondheid en opvoeding. Op woensdagmorgen is iedereen van harte welkom op het Taalspreekuur voor meer informatie over alle mogelijkheden.”

Over de resultaten van deze vorm van laagdrempelig (taal) onderwijs is ook wetenschappelijk onderzoek gedaan. Gastspreker professor Maurice de Greef: ‘Deze vorm van leren in een veilige omgeving levert beslist iets op: 70% van de cursisten kan de taal goed toepassen. En de helft van de cursisten voelt zich psychisch beter, omdat ze – samen met anderen – iets nuttigs hebben geleerd. Zo komt integratie in onze maatschappij beter op gang’.

Elkaar leren kennen

Na de gezamenlijke lunch hebben alle aanwezigen het Leerhuis Culemborg nóg beter leren kennen.

Bron: zakengidstiel.nl