algemeen

Gratis werkpakket Taal is OK dankzij subsidie

Het kan heel lastig zijn: jonge kinderen thuis begeleiden. Zeker voor ouders die laagopgeleid of minder taalvaardig zijn. Met een subsidie van Tel mee met Taal ontwikkelde CED-Groep het werkpakket Taal is OK. Met de komst van de coronacrisis besloot de projectgroep – samen met Peuter & Co en de Hogeschool Rotterdam –  het materiaal voor iedereen beschikbaar te stellen. Download het nu gratis.

Taalontwikkeling bij twee- tot zesjarigen

Het werkpakket Taal is OK helpt onderbouwleerkrachten en pedagogisch medewerkers van kleine kinderen om taalontwikkeling te stimuleren in de thuisomgeving. Het werd ontwikkeld door de CED-Groep bij de aanpak Thuis in Taal van de Hogeschool Rotterdam. “Onder andere via huisbezoeken kwamen studenten erachter dat ouders thuis vaak niet het benodigde spelmateriaal hebben”, vertelt projectleider Els Rietveld. “Denk aan stiften, dobbelstenen of plastic boerderijdiertjes. Helaas kent onze stad (en het hele land) veel laaggeletterde en kwetsbare gezinnen, waar ouders weinig tijd besteden aan spelen met hun kind. Terwijl dit erg belangrijk is voor de taalontwikkeling – van hen allebei!”

Handig pakket om uit te printen

Taal is OK is een printbaar pakket met ouder-kindactiviteiten om de taalontwikkeling van peuters en kleuters te stimuleren. “Er is verder niets voor nodig”, zegt Els. “Pedagogisch medewerkers en onderbouwleerkrachten kunnen de opdrachten en spelletjes samen met ouders en kinderen (voor)doen tijdens de inloop op de VVE of in de kleuterklas. Daarna kunnen zij de papieren materialen meegeven naar huis. In het pakket zitten uiteraard ook visuele instructiekaarten. Die ondersteunen de ouders als zij met hun kind gaan spelen.”

Gratis bruikbaar voor thuisonderwijs

De aanpak is oorspronkelijk bedoeld voor activiteiten in de kinderopvang. Maar het voorbeeldmateriaal is ook prima bruikbaar voor thuis. Door de coronacrisis besloot de projectgroep het daarom ook direct aan ouders aan te bieden. “Ouders van jonge kinderen ondersteunen met spelideeën is nu belangrijker dan ooit. En dit pakket was er toch. We zijn heel blij dat we het konden ontwikkelen met een subsidie van Tel mee met Taal. En we hopen dat zoveel mogelijk pedagogisch professionals en ouders ervan profiteren.”

 

Download gratis het pakket