algemeen

Gemeenten Zutphen en Lochem hebben 18 nieuwe taalvrijwilligers met passie

Deze week ontvingen 18 enthousiaste taalvrijwilligers uit de gemeente Zutphen en Lochem het certificaat Taal voor het Leven. Hiermee rondden zij hun training Taal voor het Leven af.

De training werd gegeven door docent-adviseur van Taalhuis Lochem-Zutphen, José Boone. “Taalvrijwilligers van alle organisaties in Zutphen en Lochem kunnen aan onze trainingen en studiemiddagen deelnemen,” vertelt José Boone. “Dit keer waren er 6 deelnemers van Het Gilde, 5 van de Graafschapbibliotheken en 3 van Vluchtelingenwerk. Zij werken met mensen van buitenlandse komaf. Als Taalhuis werken we ook met geboren en getogen Nederlanders. Gelukkig zijn er in deze training 4 deelnemers geïnteresseerd om zich hier verder in te verdiepen. Iemand van Nederlandse komaf begeleiden in beter lezen en schrijven is echt een andere tak van sport. Daar besteed ik meer tijd en aandacht aan.”

De 18 gecertificeerde taalvrijwilligers zijn inmiddels collega van enkele honderden enthousiaste en betrokken mensen in de gemeente Zutphen en Lochem. Een paar uur per week werken ze aan taalvragen van laaggeletterde Nederlanders en mensen met een migratie achtergrond. Ze oefenen samen met de taalvrijwilliger het spreken, schrijven en/of lezen van het Nederlands. Dat doen ze in de wijk, Het Taalhuis, de bibliotheek, één op één als taalmaatje of in kleine groepen. Goed communiceren is essentieel om beter mee te kunnen doen met de Nederlandse samenleving.

Lees hier het hele artikel van Zutphen24.