algemeen

Gemeente Ulft start campagne om laaggeletterdheid te verminderen

Met het neerleggen van een ‘Kunt u dit lezen?’ deurmat bij de Mini Manna Markt in Ulft heeft wethouder Peter van de Wardt samen met Hetty Wolf (directeur van de Achterhoekse Poort bibliotheken) de aftrap gegeven voor een campagne rond laaggeletterdheid. “Een langlopende campagne, want de aandacht rond laaggeletterdheid verdient voortdurend onze aandacht”, aldus de wethouder.

De komende tijd wordt in elke kern, dorp en stad in de gemeente een informatie bijeenkomst georganiseerd rond laaggeletterdheid. Aan de hand van een informatief filmpje, verhalen van ervaringsdeskundigen en het onderwijs, wordt inzicht gegeven rond het thema. “Ook gaan we tijdens die bijeenkomsten met elkaar in gesprek over hoe we de samenwerking kunnen versterken. Ons gezamenlijke doel is laaggeletterdheid verder terug te dringen en het ‘digitaal vaardig zijn’ te stimuleren”, aldus Hetty Wolf. De bibliotheken functioneren als meldpunt en informatieplaats over de campagne.

“Vroeger ging laaggeletterdheid vooral om schrijf- en leesvaardigheden. Maar we merken dat de groep laaggeletterden vaak ook tegen problemen aanloopt rond digitale vaardigheden. Ook dat is onderdeel van deze campagne”, legt de wethouder uit. De wethouder en bibliotheek directeur zijn blij met de brede samenwerking binnen deze campagne. “Wijkhuizen, de taalhuizen, consultatiebureaus, de Mini Manna Markt, huisartsenpraktijken, de bibliotheken, samen gaan we de laaggeletterdheid aanpakken”, aldus Van de Wardt. Ook de scholen spelen een rol.

Lees hier het hele artikel in de Gelderse Post.