algemeen

Ervaringsdeskundigen inzetten helpt laaggeletterden

Ervaringsdeskundigen inzetten in bijvoorbeeld bedrijven om laaggeletterden te signaleren en hun verder te helpen, is zeer waardevol. Dit is een van de uitkomsten van het onderzoek dat Stichting Lezen en Schrijven en Bureau Maak & Vermaak onlangs hebben gepresenteerd.

Tijdens de week van de alfabetisering kwamen samenwerkingspartners en andere betrokkenen bij elkaar in het provinciehuis van Friesland om te horen wat de beste manier is om ervaringsdeskundigen in te zetten om deze groep mensen te benaderen en ze het zelfvertrouwen te geven hun taalvaardigheid te vergroten.

Uit onderzoek van Stichting Lezen en Schrijven en Bureau Maak & Vermaak blijkt dat een combinatie van professional en ervaringsdeskundigheid werkt. De ervaringsdeskundige deelt graag ervaringen en helpt daarmee om andere mensen in dezelfde situatie te motiveren een taaltraject te volgen. De belangrijkste reden om deze persoon in te zetten bij het signaleren van laaggeletterden is dat de afstand tussen beiden klein is en het daarmee makkelijker is hen te bereiken.

Wil u meer weten over  de inzet van ervaringsdeskundigen bij laaggeletterden lees hier het hele artikel uit Liwwadders.

De resultaten van het onderzoek zijn uitgewerkt in het ‘Handboek ervaringsdeskundige en Professional’ en in een filmpje op YouTube.