algemeen

Digitale Buddies: jong én oud samen op reis in de digitale wereld

Carin Cuijpers is initiatiefnemer van Digitale Buddies en brengt met Digitale Buddies jongeren en ouderen bij elkaar. ROC-studenten en ouderen komen gedurende 10 weken lang bij elkaar en gaan in vaste groepjes met elkaar in gesprek over wat de ouderen zoal bezighoudt. Via deze vaak persoonlijke gesprekken, wordt de stap gemaakt naar de digitale wereld.

Zo worden bijvoorbeeld oud-klasgenoten gevonden via social media of er wordt voor het eerst gemaild of geskypt met kleinkinderen. Ouderen worden op deze manier digitaal vaardig en voelen zich competent en autonoom. Zoals een oud-deelnemer aan Digitale Buddies zei: ‘Ik durf weer te reizen met het OV. Ik weet nu namelijk hoe ik mijn reis kan plannen via ov9292.nl.’

Vitaal oud

Digitale Buddies is ontstaan als antwoord op de vraag van de gemeente Utrecht hoe ouderen in Utrecht gezond en vitaal oud kunnen worden en zolang mogelijk zelfstandig kunnen blijven. Cuijpers: ‘Met Digitale Buddies werken we aan het bevorderen van geluk onder ouderen en helpen we mee om eenzaamheid onder ouderen te verminderen.’ Iedere gemeente, organisatie, zorg- of onderwijsinstelling kan met Digitale Buddies aan de slag.

Het mes snijdt aan twee kanten

‘Door aan te sluiten bij de leefwereld van ouderen ontstaat de motivatie van ouderen om digitaal actief te worden én te blijven’, legt Cuijpers uit. Als je meteen begint over digitale vaardigheden en de digitale diensten van onder andere overheidsorganisaties, dan haken ze af. Ze denken dan toch vaak “Dat kunnen wij helemaal niet”. ‘De studenten aan de andere kant, vergroten hun sociale- en levensvaardigheden. Zij voelen zich gezien en erkend in hun kennis en kunde.’

Lees het hele artikel op de website van Digitale Overheid.

Meer informatie

Meer weten over Digitale Buddies? En benieuwd naar de mogelijkheden in jouw gemeente of organisatie? Kijk dan op geluksbv.nl of neem direct contact op met Carin Cuijpers.