algemeen

Boekenweek voor jongeren

Van 21 t/m 30 september 2018 hebben scholieren tussen de 15 en 18 jaar hun eigen Boekenweek. Dat zijn maar liefst 834.000 jongeren! In de Boekenweek voor Jongeren gaan schrijvers op Literatour langs scholen: aansprekende auteurs lopen zich warm om met hun verhalen de vonk van leesplezier over te laten slaan. En bij een Boekenweek hoort natuurlijk ook een geschenk: 3PAK, een bundel met korte verhalen van een toptrio auteurs.

Beste Boek voor Jongeren

De tien meest aansprekende boeken van het afgelopen jaar maken kans op de titel Beste Boek voor Jongeren. Deze tien zijn door een volwassen vakjury speciaal aanbevolen voor jongeren van 15 t/m 18 jaar. De tien titels worden in de eerste week van september bekendgemaakt. Vervolgens kiest een jongerenjury welk boek op 21 september wordt bekroond tot Beste Boek voor Jongeren 2018. Er zijn twee categorieën: oorspronkelijk Nederlands en vertaald. In elke categorie worden vijf boeken genomineerd.

Literatour: schrijvers in de klas

Speciaal voor de Boekenweek voor Jongeren organiseert de Schrijverscentrale een grote schooltournee: de Literatour. Een team van 21 enthousiaste auteurs gaat (van 24 t/m 28 september) langs 100 scholen. Daar gaan zij met leerlingen in de bovenbouw van het vmbo, havo en vwo in gesprek over lezen en het schrijven van een boek. Zo worden maar liefst 10.000 jongeren direct bereikt op een manier die hen aanspreekt.

3PAK: een korte verhalenbundel in drie delen

Bij een Boekenweek voor Jongeren hoort natuurlijk ook een Boekenweekgeschenk: 3PAK, een bundel met drie korte verhalen. Half september wordt bekendgemaakt welk toptrio dit jaar de pen aanpakt. De gebundelde verhalen worden als 3PAKcadeau gedaan aan scholieren van het middelbaar onderwijs. De bundel is te bestellen via bibliotheken en boekwinkels.

De Boekenweek voor Jongeren is een initiatief van Stichting CPNB en Stichting Lezen. Klik hier om naar de website te gaan