algemeen

Bergen op Zoom intensiveert aanpak laaggeletterdheid

Gemeenten krijgen in 2020 meer verantwoordelijkheden op taalgebied. Vooruitlopend daarop wil wethouder Barry Jacobs van gemeente Bergen op Zoom, de huidige aanpak alvast intensiveren. Ook omdat autochtone inwoners nog laag vertegenwoordigd zijn op cursussen en onvoldoende bereikt worden. “Zij voelen vaak schroom om op cursus te gaan. Die drempel moet omlaag.”

Investeren in taallessen loont zeker de moeite, is zijn overtuiging. ,,Cursisten blijken na enige tijd niet alleen taalvaardiger, maar voelen zich ook fysiek en psychisch gezonder “, aldus Jacobs. De voorbije jaren zijn al meerdere doelgroepen bereikt. Zoals de jeugd met de introductie van de Bieb op School, volwassenen met cursussen gericht op sollicitatiebrieven of omgaan met computers, en mensen met een andere moedertaal via het Taalhuis.

Jacobs stelt dat een verdere aanpak van laaggeletterdheid hard nodig is. ,,Landelijk is 18 procent van de mensen laaggeletterd, daar zitten we net boven. Vaak gaat daar ook andere problematiek achter schuil. Circa 40 procent van de klanten bij de sociale dienst is laaggeletterd, en bijna de de helft van mensen die in de schulden zitten.”

Lees hier het hele artikel van PZC.nl.