algemeen

Acht toffe taalinitiatieven

De Week van het Lezen en Schrijven is weer aangebroken. Een week waarin een heleboel mensen en organisaties zich inspannen om laaggeletterdheid te verminderen. We verzamelden acht initiatieven waar je blij van wordt.

1. Bekijk een serie miniportretten via de Bibliotheek Amstelland

In deze week van Lezen en Schrijven wil de Bibliotheek Amstelland benadrukken dat iedereen tegen dingen aan kan lopen die ze (nog) niet kunnen. Dat kan over van alles gaan: autorijden, werken met de computer, een cv opstellen. De bieb vroeg mensen op camera wat zij nog willen leren en hoe ze gaan beginnen. Bekijk de inspirerende filmpjes deze week op de website van de Bibliotheek Amstelland.

 

2. Lees het blog van Heidi Koren

“De bibliotheek is een huis vol letters. Het staat zelfs op de voorgevel, hoewel je dat als laaggeletterde dus met gemak over het hoofd kunt zien. Een huis vol letters lijkt me de minst aantrekkelijke plek voor een laaggeletterde. Of toch niet?”

In een maandelijks blog bekijkt schrijfster Heidi Koren de bieb vanuit de ogen van één van de bezoekers. Tijdens de Week van Lezen en Schrijven is dat ‘De laaggeletterde’. Lees het hele blog.

 

3. Kijk op NPO 3 naar Make Holland Great Again

Woensdag 9 september staat de aflevering van het BNNVARA-programma Make Holland Great Again (NPO3) in het teken van laaggeletterdheid. Presentator Sahil Amar Aïssa is dit jaar de speciale ambassadeur. Kijken maar!

 

4. Volg de webinar van Amarant

Zorgorganisatie Amarant houdt op donderdag 10 september een webinar. Gastspreker Roel Kooijmans, psycholoog bij zorgorganisatie Koraal en als onderzoeker verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, geeft zijn visie op duidelijke taal. Er zijn voorbeelden uit de dagelijkse praktijk van lastig, en ook van helder taalgebruik. Hou de website in de gaten.

 

5. Doe een quiz

Wat weet jij van laaggeletterdheid? Op de website van Doe mee met taal krijg je een indruk. Doe de quiz!

 

6. Volg social media

Met de hahstag #WeekvanLezenenSchrijven volg je – bijvoorbeeld op LinkedIn en Twitter – allerlei mooie initiatieven die deze week plaatsvinden.

 

7. Luister een podcast

Waar loop je tegenaan als je moeite hebt met lezen en schrijven? Zanger René Karst ontwikkelde samen met RTV Oost een serie podcasts. Elke week verschijnt er een nieuwe. Luister mee met de gesprekken en leer over laaggeletterdheid. Naar de podcasts.

 

8. Check de website van Lezen en Schrijven

Stichting Lezen en Schrijven lanceert morgen op de wereldwijde Dag van de Alfabetisering haar nieuwste campagne ‘Een van deze mensen…’ Met deze campagne richt de stichting zich op het herkennen van signalen van laaggeletterdheid.  Tijdens de ‘Week van Lezen en Schrijven’ vinden nog veel meer activiteiten plaats om laaggeletterdheid onder de aandacht te brengen. Lees het allemaal via de website.