algemeen

Taal maakt zelfredzaam.

Wat hebben gemeenten en wijkteams nodig om laaggeletterdheid te integreren in hun beleid? Stichting Lezen & Schrijven liet het uitgebreid onderzoeken. Het resultaat is een overzichtelijk factsheet, onmisbaar voor elke gemeente en ieder wijkteam.

Taal is nodig om mee te kunnen doen
Wijkteams en gemeenten spelen een belangrijke rol in het ondersteunen van kwetsbare burgers om hun zelfredzaamheid te vergroten. Taal is immers nodig om mee te kunnen doen in de maatschappij. Het onderzoek van Stichting Lezen & Schrijven laat oorzaken van laaggeletterdheid zien en geeft oplossingen. De resultaten zijn samengevat in het interactieve factsheet ‘Taal maakt zelfredzaam’, dat ook heldere praktijkvoorbeelden en handige tips geeft. Het is een onmisbare tool voor gemeenten en sociale wijkteams.

Wat kan jouw wijkteam of gemeente doen?
Het factsheet laat overzichtelijk zien welke stappen je kunt zetten om met laaggeletterdheid aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld hoe een eenvoudige check laaggeletterdheid zichtbaar maakt. En dat een cursus over geldzaken de stap naar taallessen verkleint. Ook een ervaringsdeskundige uitnodigen kan een eyeopener voor je team zijn.

Via Stichting Lezen & Schrijven kun je instrumenten en materialen aanvragen om zo veel mogelijk laaggeletterden te vinden en te scholen.

Meer informatie over het onderzoek en over de bestrijding van laaggeletterdheid vind je op de website van Stichting Lezen & Schrijven.

Download de factsheet ‘Taal maakt zelfredzaam’:

Factsheet 1
Factsheet 2