‘Met een frisse blik’ Landelijke Studiedag MLP en 4you!

07 juni van 09:30 tot 16:00 Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK)

Kom naar de landelijke MLP/4you! studiedag op 7 juni in het Utrechts Centrum voor de Kunsten! Laat je verrassen en inspireren door het verfriste MLP, wissel ervaringen uit en doe nieuwe kennis en inspiratie op over het 4you! 

Het MLP is vernieuwd

Het Makkelijk Lezen Plein bestaat al heel wat jaren (15 jaar om precies te zijn!) en heeft in veel bibliotheken een vaste plek. Heel belangrijk natuurlijk want er blijven altijd kinderen die lezen niet makkelijk vinden en door het MLP toch plezier in lezen krijgen! Na al die jaren is het tijd voor een flinke opfrisbeurt van het MLP. Sommige vaste onderdelen blijven bestaan, maar we voegen er nieuwe frisse elementen aan toe!

Wat kun jij doen om het MLP in jouw (school)bibliotheek te verfrissen?

-Vanaf 7 juni kun je  op de website van ProBiblio terecht om de toolkit te downloaden met diverse nieuwe communicatiemiddelen om jouw MLP in de school en de Bibliotheek op te frissen. Ook Makkie heeft een make-over gekregen!

-Laat je inspireren door een mooi boekje “Nieuw leven in het Makkelijk Lezen Plein” waarin het MLP vanuit allerlei invalshoeken wordt bekeken zodat je er weer met een frisse blik naar kijkt.

-Verrijk de kennis van collega’s met de workshop MLP voor de front-office. Doe nieuwe ideeën op en maak het MLP een fijne plek in de Bibliotheek waar veel kinderen op af komen. Organiseer het zelf (door een in MLP gespecialiseerde leesconsulent) of laat een adviseur van ProBiblio de workshop geven.

-Ga mee met de Studiereis naar Kopenhagen in Denemarken (6 t/m 9 december 2018). Ontdek hoe de Denen lezen aantrekkelijker maken voor kinderen die niet makkelijk lezen.

 

De Landelijke Studiedag

Uiteraard besteden we op deze MLP/4you studiedag ook volop aandacht aan de doelgroep 12 t/m 15 jaar! In het middagprogramma is er een speciale workshop over de 4you! collectie en de leesomgeving in de onderbouw van het Voortgezet Onderwijs. Tevens is er een terugkombijeenkomst voor deelnemers van de opleiding ‘Leesplezier voor kinderen met leesproblemen’.

 

Actie!

Meld je aan voor de studiedag op 7 juni in Utrecht en maak kans op een gratis workshop MLP voor de front-office medewerkers in jouw Bibliotheek ter waarde van 362,- euro. Aanmelden kan tot 1 juni!

We geven twee workshops weg! 

Het programma

 • 09.30 uur Ontvangst met koffie en thee
 • Opening en plenair MLP & 4you!:

Dr. Kees Vernooy  – Wat leren we van effectieve interventies in het onderwijs?

Voor een kwart tot een derde van de kinderen is het verwerven van een goede lees- en spellingvaardigheid een moeilijke opdracht. Elk kind dat problemen heeft met lezen en spellen heeft volgens Kees Vernooy recht op ondersteuning om een goede lezer te worden. Door de sterk toegenomen kennis over interventies voor risico en zwakke lezers in het onderwijs, kunnen we ook in de Bibliotheek lessen leren vanuit een evidence basedinvalshoek, namelijk, wat werkt er echt voor zwakke lezers?

Caitlin Mosterd en Sandra Verhagen – interview Samenwerking FO & dBos

Caitlin heeft als MBO stagiaire de MLP dienstverlening in Bibliotheek Haarlemmermeer onder de loep genomen. Samen met teamleider Publieke Dienstverlening Sandra wordt zij geïnterviewd over de veranderingen in de front-office en de samenwerking met de leesconsulenten in de Bibliotheek op school.

Chantal Engbers

In haar jarenlange praktijkervaring als orthopedagoog heeft Chantal een eigen methode ontwikkeld om aan kinderen en volwassenen uit te leggen wat dyslexie nu eigenlijk is. Een methode die voor iedereen te begrijpen is en in haar boek in gewone-mensentaal is geschreven, ondersteund door duidelijke illustraties.

Dia Wesseling – What’s new?

Kort overzicht van alle acties die ondernomen worden om het MLP weer fris op de kaart te zetten.

 • Lunch
 • Workshops (maak op het inschrijfformulier een keuze uit één van de drie workshops; PO, VO, óf de terugkombijeenkomst deelnemers opleiding):
  1. MLP-programma (PO):
  Zelf aan de slag met Yoleo en Superboek & Geschikte MLP titels om zwakke lezers te verleiden: criteria en uitwisselen van tips.
  2. 4you!-programma (VO):
  Pilotlokaal 166: onderzoek als blikopener. Hoe kun je zwakke vmbo-lezers motiveren te lezen? (Caroline Wisse) & Geschikte 4you! titels om zwakke lezers te verleiden: criteria en uitwisselen van tips.
  3. Terugkombijeenkomst deelnemers opleiding:
  Uitwisselen ervaringen en toelichting op subsidieregeling KB & De ouder als ‘helpende volwassene’.

 • Plenaire afsluiting door kinder- en jeugdboekenschrijver Edward van der Vendel over Gelukkig leren lezen met Tijgerlezen (filmpje) en de B/slash reeks.
 • 16.00 Einde

Meer informatie:

PO / MLP – Maaike Landman mlandman@probiblio.nl & Dia Wesseling dwesseling@probiblio.nl

VO / 4you! – Caroline Heijer cheijer@probiblio.nl & Lisa Bakker lbakker@probiblio.nl