werk

Taallessen voor promotie

“Als iemand een mail stuurt die leest als een brok letters, zonder komma’s of punten, dan ben je meteen minder geïnteresseerd in wat diegene te zeggen heeft, toch?” Aan het woord is Marco Budding, ooit begonnen als chauffeur, maar sinds een jaar werkzaam als planner. Om die promotie te maken, nam Marco taallessen.

“Gemeenten nemen mij veel serieuzer dan vroeger”
“Het is belangrijk dat je kunt laten zien dat je de taal beheerst. Als iemand een mail stuurt die leest als een brok letters, zonder komma’s of punten, dan ben je meteen minder geïnteresseerd in wat diegene te zeggen heeft, toch?” Marco Budding werkt ruim twintig jaar bij afvalinzamelaar ACV. Hij begon als chauffeur, maar werkt sinds een jaar als planner Reiniging en Transport. Om die promotie te maken, nam Marco taallessen.

“Als je niet kunt schrijven, kom je niet meer mee”
Het is al twintig jaar geleden dat Marco met gezonde tegenzin het vmbo afrondde. Sindsdien heeft hij geen taalopleiding meer gevolgd. “Ik had het op de vrachtwagen ook niet zo nodig. Maar ook daar verandert alles. Onze wagens krijgen nu boordcomputers, waar opdrachten digitaal op binnen komen. Als je niet kunt schrijven, kom je straks niet meer mee als chauffeur.”

“Van een eerste indruk hangt zo veel af!”
Toen ACV een paar jaar terug startte met een taaltest en taallessen, zag Marco de kans om de overstap te maken van chauffeur naar planner. “Nu verzorg ik de planning voor de reinigers, veegdienst, rioolmedewerkers en het transport. Ik heb vooral via e-mail veel contact met de gemeente. Mijn e-mails deel ik sinds de taallessen veel beter in. Het is belangrijk dat mijn e-mails naar de gemeente er goed uitzien, anders nemen ze ons niet serieus. Ze nemen me veel serieuzer dan vroeger. Van een eerste indruk hangt zo veel af!”

Lees hier het hele interview met Marco.